Door het oog van jouw lens | Dennis Vloedmans

In de categorie “Door het oog van jouw lens” interview ik fotografen, zowel amateurs, hobbyfotografen en professionals met een passie voor fotografie. Wat voor onderwerpen leggen zij graag vast? Wat voor apparatuur gebruiken zij? Hoe gaan ze om met beeldbewerking? Je komt het allemaal te weten. Deze keer Dennis Vloedmans. Wil je ook een keertje mee doen en laten zien wat jij ziet door jouw lens? Stuur me een mailtje en wie weet ben je de volgende.

 

 

 

Naam: Dennis Vloedmans
Hoelang al bezig met fotografie:…pfoe…al best wel een tijdje maar de laatste jaren pas echt heel intensief.
Leeftijd (optioneel) 36
Link naar je website/portfolio: www.dennisvloedmans.nl

 

 

 

 

Hoe en waarom ben je begonnen met fotografie?

Ik ben altijd creatief bezig geweest en via een opleiding reclametekenen ben ik met fotografie in aanraking gekomen. Daarna langzaam steeds meer geexperimenteerd met fotografie, zoals testen met kleurfilters over flitsers. Allemaal nog analoog. Later heb ik de kunstacademie gedaan. Daarna ben ik mezelf verder gaan ontwikkelen in de praktijk en de fotografie steeds interessanter te gaan vinden door de kennis die ik heb vergaard. Dat gebruik je dan weer in je werk en daardoor word het steeds leuker, overal uitdagingen vinden en qua techniek de beheersing vinden die nodig is om tot steeds maar beter werk te komen, dat motiveert en inspireert enorm.

Wat fotografeer je het liefst en waarom?

Portretwerk, op de kunstacademie gek genoeg niet gedaan maar ik ben eigenlijk noodgedwongen portretten gaan maken en dat gaandeweg heel erg leuk beginnen te vinden. Verder maak ik portretten voor magazines, bedrijven, bandjes en particulieren. Maar meestal dus portretwerk. Bij het maken van een portret is er altijd een samenwerking nodig; die tussen jouw als fotograaf en de geportretteerde of het model. Dat is het leuke, het is niet alleen maar MIJN foto, maar het resultaat van een samenwerkingsverband tijdens de opname. En als er dan een beeld uitkomt waar beide partijen blij van worden dan is er sprake van een geslaagd proces. Ik ben een beetje een teamspeler dus, terwijl fotografie eigenlijk een solitair beroep is, je doet veel alleen. Maar ik kom op veel plekken en ontmoet veel mensen daardoor ook. Ik vind het erg leuk om juist dat portretwerk te kunnen en mogen doen op lokatie, veelal omgevingen die je niet kent en dan die naar je hand weten te zetten qua belichting en compositie. Dat blijft het leukste! Voor een portret is het wel belangrijk dat je goed met mensen overweg kunt. Die samenwerking waarover ik het had moet optimaal zijn, en dus moet je die persoon op z’n gemak kunnen laten voelen. Het ijs breken door middel van humor, een grapje te maken. Het gewicht van zo’n shoot minimaliseren door bij die persoon vertrouwen te kweken.Het voordeel van de digitale fotografie is dat je je model meteen wat beelden kan laten zien op de digitale display, daardoor zijn ze (als je het goed doet) verbaast over de kwaliteit en hebben ze een idee wat het kan gaan worden en verlenen dan sneller hun medewerking. Werkt altijd.

 Hoe vaak fotografeer je? Elke dag? Elke week?

Bijna dagelijks wel, de laatste tijd was het zelfs een beetje te druk en maar dat heb ik nu beter in balans weten te brengen…

Wat voor apparatuur gebruik je?

Ik werk met Canon en dat bevalt me uitstekend. Ik heb een canon 5D mark II en een canon 7D. Perfecte camera’s waar je ook nog eens prima filmopnames mee kunt maken, zo heb ik er onlangs een videoclip mee geschoten voor een bandje, Villa Zeno. Dus naast bandfotografie word mijn werkgebied uitgebreid met videoclips maken van die bands. Ik gebruik veel lichtsterke objectieven: 24-70 f2.8, een 50 mm f1.4, een 85mm f1.4 , een 17-40mm f4, een 70-200mm f4 en een 80 mm tilt-shift-objectief. En ik maak dus veel gebruik van mijn flitsers en lichtvormers!

Waarin vind je dat jouw werk zich van anderen onderscheidt?

Ik denk m’n fotografie heel fris en helder oogt, dat vind ik ook belangrijk. Daar zoek ik ook steeds weer naar terwijl ik anderzijds toch ook heel intuitief te werk ga. Ik werk vanuit een impuls, vaak niet heel doordacht of conceptmatig. Dat is voor mij wel een goede manier van werken, het laat me niet in de steek in ieder geval. Ik kan daar op vertrouwen. Qua belichting houd ik wel van ‘hard’ licht, het moet niet te soft zijn. Graag een beetje ‘punchy’ dus. Verder werk ik veel met een zo open mogelijk diafragma, waardoor ik de scherpte selectief gebruik en hem leg op de plekken waar ik hem graag wil hebben liggen. Dat is waar de aandacht van de kijker naar toe moet gaan binnen het beeld. Bij portretten houd ik persoonlijk niet van scherpte over het hele beeld, dan worden randzaken in het portret belangrijker dan ze zouden moeten zijn. Belangrijk kenmerk in m’n beelden is dat  ik veel met flitslicht werk, daarmee houd ik altijd de belichting in de hand en zodoende ook mijn stijl. Tegenwoordig kun je veel doen met draadloos flitsen met kleine, handzame reportageflitsers die je op een statief plaatst en zo je model kunt uitlichten. Een eigen stijl ontwikkel je vanzelf, je probeert veel en experimenteerd veel en ontdekt gaandeweg wel wat je goed vind en mooi. Veel schieten, vaak fouten maken…veel leren daarvan!

Bewerk je je foto’s en wat doe je dan aan je foto’s?

Ik ben helemaal niet zo’n techneut, maar ik kan de techniek wel beheersen om tot de look te komen die ik voor ogen heb. Dat is het belangrijkste. Het doel van de foto moet ermee worden bereikt, en niet een nietszeggend, technisch perfect beeld…dat is vaak saai. Techniek is niet een doel maar een middel. Dus zoek ik niet naar die ultieme, technische perfectie, ik laat zelfs ook vaak kleine imperfecties in het beeld zitten. Op die manier word de foto ‘echter’ en dus meer authentiek, teveel Photoshop haal het realisme uit foto’s. Photoshop gebruik ik alleen voor het noodzakelijke, het beeld moet voor 80% a 90% al direct zo uit m’n camera komen. Daarna ga ik het met Lightroom wel wat ‘finetunen’ en puistjes e.d haal ik natuurlijk wel weg. Maar ik houd niet zo van die gekunstelde photoshop-creaties. Het is mooi dat het kan en het heeft de fotografie naar een ander plan getild, door Photoshop kijken mensen ook meer ‘wantrouwend’ naar een foto ten opzichte van vroeger.  Maar nog steeds vind ik het vakmanschap zitten in het ‘maken van een mooi beeld’ niet in het nabewerken tót een mooi beeld. Ieder zijn stijl…

Wie is je favoriete fotograaf? (welke fotograaf inspireert je?)

Annie Leibovitz, David Drebin, Anton Corbijn, Merlijn Doomernik, Martin Hoogeboom, Erwin Olaf…Maar eigenlijk iedere fotograaf/filmaker die werkt vanuit zijn eigen stijl en ideeën. Ik vind dat knap als beelden een eigen ‘handtekening’ hebben. Dus dat je meteen iemand zijn stijl herkent.

Is er iets/iemand wat/wie je nog graag zou willen fotograferen?

Er zijn er genoeg, vooral in de muziekwereld. Ik ben gefascineerd door muziek en muziekanten, die doen iets wat ik dus niet kan: muziek maken. Grote namen/persoonlijkheden die muziek maken die ik zelf mooi vind zou ik graag willen fotograferen: Eddie Vedder van Pearl Jam bijvoorbeeld. Maar ook grote bands te mogen portretteren lijkt me geweldig….

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Er is tegenwoordig zoveel beeldmateriaal voorhanden, we leven echt in een beeldcultuur, er is zelfs bijna een overkill aan mooie beelden. Dus inspiratie is echt overal te halen. Maar ik haal het vooral ook uit films, denk ik.

Op welke foto ben je het meest trots?

Deze foto van Jeroen van Koningsbrugge is misschien wel m’n meest bekende, daardoor ben ik er wel ‘trots’ op. Maar meestal ben ik wel tevreden met elk beeld, alleen is dat nooit van lange duur….er wachten weer nieuwe beelden!

Overige opmerkingen…

Ik moet zeggen dat ik dit blog met interviews met fotografen een erg goed initiatief vind. Voorheen was de fotografie een beetje een geheimzinnig beroep. Fotografen vertelden elkaar niet wat hun ‘geheim’ was. Ik ben van mening dat het veel beter (én leuker) is je kennis te delen. Dat insprireert en je moitiveert elkaar daardoor om tot mooie beelden te komen en alles eraan te doen om beter te worden in je vakgebied. Motivatie, passie en vooral enthousiasme zijn toch wel sleutels tot succes. Als je iets doet wat je leuk vind dat is die gezonde ‘drive’ er vanzelf…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow on Bloglovin


Alle foto's die op deze website staan zijn door mij gemaakt, mits anders vermeld. Ik stel het dan ook niet op prijs als je zomaar foto's overneemt. Wil je toch een foto gebruiken, stuur me dan even een mailtje!